Pieter De Buysser studeerde filosofie aan de universiteit Antwerpen en in Paris-8 Vincennes Saint-Denis. Aan deze laatste universiteit was hij leerling van o.a. Jacques Rancière en Alain Badiou.
Hij schreef tot hier toe werkbanken voor anti-tragedies, een toneelgedicht in een vorig en een voorlopig bedrijf, Vlaams Drama, kernreactoren in te veel bedrijven, een polloffel, een transformatador, monsters en ook grotesken, essays en korte verhalen.
Hij publiceerde in literaire tijdschriften Sampel, DWB, Rekto Verso en NY.
Met het gezelschap Lampe maakte hij drie trilogiën: “De kritiek van de geraakte rede”, “De kritiek van het vermogen” en “De kritiek van de pragmatiek.”
Hij schreef de volgende teksten voor theater:
“De Zoete Kaan”, “De maten van het mogelijke”, “Een kleine doortocht buiten verdenking”, “De vader en het hert”, “Het Litteken Lip”, “Lotus Drive, Vlaams Drama”, “Aangesproken, de as en de boter”, “Het onthaal van Ismael Stamp”, “Stranden”, “Eekhoornbrood”, “Glanzen”, “Condor Unlimited”, “De Belofte”, “Nachtzon”, “Het groeien van de bomen”, “Isaac and all the things he doesn’t understand”, “De Judaspassie”, “Nachtevening”, “Metselvariaties voor beginners”, “Bookburning, een verstopte geschiedenis”.
Zijn stukken werden gespeeld door oa Benjamin Verdonck, Sien Eggers, Kadi Abdelmalek, Guy Dermul, Jamal Boukris, Peter Van den Eede, Wouter Hendrikx, Geert Van Rampelberg, Stijn Van Opstal, Tine Embrechts, Adriaan Van den Hoof ea. In Vlaanderen en Nederland waren zijn voorstellingen te zien in onder meer De Singel, Toneelhuis, KVS, NTGent, Monty, Kaaitheater, Beursschouwburg, Plaza Futura, De Brakke Grond, Frascati, Rotterdamse Schouwburg ea.
Stukken van hem zijn vertaald naar het Pools, het Italiaans, het Engels, het Frans en het Duits.
Hij kreeg de Emile Zolaprijs 1992, werd genomineerd voor de Vlaamse cultuurprijs Podium 2004, de taalunie toneelschrijfprijs 2011 voor Nachtevening, en kreeg de Marie Kleine-Gartman Pen en de Troffee Dwarse Denker 2011.
Zijn teksten worden in het Frans vertegenwoordigd door L’Arche, in het Engels door Rosica Collin, en in het Duits door Henschel Verlag.
Hij maakte de kortfilms “Solar, “The ambassador” en “De Intrede” . Deze laatste werd bekroond met oa de Peter Hvzid Award op het filmfestival van Brno, de Special mention Aprile op het filmfestival van Milaan, de Aleph op het filmfestival Sicilië.
Met voorstellingen waarin hij zelf speelt als An anthology of optimism (samenwerking met de Canadese schrijver en regisseur Jacob Wren), Bookburning (samenwerking met de Belgische beeldend kunstenaar Hans Op De Beeck) en het komende nieuwe stuk “The fool, the liar and her object” reist hij op internationale theater en performancefestivals.
Hij stelde met Geert Buelens, Bert Bultinck en Dirk Mertens het boek samen “De Militanten van de limiet” over censuur en vrije meningsuiting.
“De ongelooflijke veranderingen van meneer Afzal (over zijn glazen been wordt niet gesproken” verschijnt in een bibliofiele uitgave bij Literarte met Kalligrafische schetsen van Brody Neuenschwander.
“De Keisnijders” is zijn eerste roman.
Toneelwerk
Toneelwerk
De lokvogel* – 2019
Het puntje van de tong* – 2017
The Afterparty – 2017
De zonder zon zon – 2016
Immerwahr – 2015
Landschap met springwegen* – 2014
Bookburning, een verstopte geschiedenis – 2012
De ongelooflijke veranderingen van meneer Afzal – 2012
Metselvariaties voor beginners* – 2010
Nachtevening* – 2009
An anthology of optimism – 2009
De Judaspassie – 2009
Isaac and all the things he doesn’t understand – 2008
Dood en ontwaken in Circus Ngemak – 2008
De Belofte* – 2007
De vuurweg* – 2006
Glanzen – 2006
Robinson, de vrouw en de neger – 2006
Condor Unlimited – 2004
Het groeien van de bomen* – 2004
Eekhoornbrood* – 2004
Stranden – 2003
Het onthaal van Ismael Stamp – 2003
Aangesproken, de as en de boter – 2003
O Artaud, Joyce en de houtworm – 2002
Nachtzon* – 2002
De vader en het hert – 2001
Lotus Drive, Vlaams Drama – 2001
Het Litteken Lip* – 2000
Een kleine doortocht buiten verdenking – 2000
De maten van het mogelijke – 1999
De Zoete Kaan. Een toneelgedicht in een vorig en voorlopig bedrijf – 1998
* Deze teksten verschenen in de reeks van De Nieuwe Toneelbibliotheek
Contact
www.pieterdebuysser.com