Biografie

Eric de Vroedt (1972) studeerde in 1996 af aan de Toneelschool in Arnhem en was in 1993 een van de oprichters van tg MONK. Bij deze groep werkte hij mee aan 10 voorstellingen, waaronder Look Back in Anger, de Rhodos-Trilogie en Go, baby go!. Bij tg MONK ontdekte de Vroedt dat zijn hart niet bij het spelen lag en ging hij zich meer toeleggen op het schrijven en regisseren. In 2003 verliet hij dit gezelschap en maakte vervolgens een begin met zijn mightysociety-project, dat bestaat uit een reeks van tien voorstellingen, geschreven en geregisseerd door De Vroedt met telkens andere acteurs. Met mightysociety maakt Eric de Vroedt geëngageerd theater over prangende actuele kwesties, waarvan interviews en debat na afloop een belangrijk onderdeel zijn.

In 2004 werd de reeks geopend met mightysociety1, een satire over de zoektocht van drie spindoctors naar de ideale lijsttrekker, daarna volgden deel 2 en 3, een tweeluik over de laatste anderhalf uur voor een terreuraanslag, vervolgens mightysociety4, over geluk in een geglobaliseerde wereld en begin 2008 ging deel 5 in première, een multimediaproject waarin de utopieën van de 21e eeuw centraal staan.
Verder regisseerde De Vroedt onder andere de jazz-voorstelling pendant la nuit_ bij Lanteren/Venster, het succesvolle Lange Dagreis naar de Nacht (LDNDN) met studenten van de Toneelschool Arnhem en voor De Parade De Sjoerd Vollebregt Show.

Sinds 2007 valt mightysociety onder de artistieke en organisatorische vleugels van Toneelgroep Amsterdam en maakt De Vroedt deel uit van het platform TA-2, een initiatief van Toneelgroep Amsterdam en de Toneelschuur in Haarlem. Bij TA-2 krijgt hij de kans grote producties te realiseren en zal hij zich naast zijn mightysociety-project toeleggen op het regisseren van repertoiretoneel.

Eric de Vroedt treedt met ingang van theaterseizoen 2016-2017 aan als regisseur en artistiek leider van het Nationale Theater.
Zijn teksten

De stukken van Eric de Vroedt zijn een scherpe, eigenzinnige satire op de actualiteit, waarin politiek-maatschappelijk thema’s aan de kaak worden gesteld. In een directe en heldere taal schetst hij het beeld van de wereld van vandaag en de invloed van deze wereld op het individu en vice versa. De Vroedt wil zich middels zijn teksten mengen in een maatschappelijk debat en daarin een standpunt innemen, zonder dat hij de pretentie heeft met zijn stukken de wereld te veranderen. In de briefwisseling met Pieter Bots, verschenen in het Theaterjaarboek van 2004-2005, verwoordt hij het als volgt: En misschien is dat wel het hoogst haalbare van theater: even het vuur opstoken, bepaalde gedachtes en gevoelens weer goed wakker schudden. Dat klinkt misschien niet ambitieus, maar is wel zo realistisch.
In 2007 werd De Vroedt met mightysociety4 genomineerd voor de Taalunie Toneelschrijfprijs.


Toneelwerk

The Nation – 2017
Mightysociety10 – 2012
mightysociety9 – 2011
mightysociety7 – 2010
mightysociety6 – 2009
mightysociety5 – 2008
mightysociety4 – 2007
mightysociety3 – 2006
mightysociety2 – 2005
mightysociety1 – 2004
Pendant la nuit – 2004
Couleur Locale – 2003
Go, baby go! – 2002