Toneelspelersgezelschap De Hoe (2022) komt voort uit de fusie van Compagnie de Koe en Hof van Eede. [Antwerpen, Gent]

de Koe, werd in 1989 opgericht door Peter Van den Eede. De artistieke kern van het Antwerps gezelschap bestaat sinds 2010 uit Natali Broods, Peter Van den Eede en Willem de Wolf

De Koe is een gezelschap van spelers en makers dat ernaar blijft streven om - hoe fundamenteel onmogelijk misschien ook - alle trucs te laten varen en de mensen frontaal aan te spreken, met zichzelf als maker, als acteur, als mens open en bloot op tafel.

De spelers-schrijvers van de Koe kleden in de eerste plaats zichzelf uit en zetten zichzelf te kijk. Hun personages moeten tot op de acteur worden uitgekleed, wil de ontroering niet blijven steken op het niveau van een conventionele afspraak. Op die schaamteloos eerlijke manier tonen zij de authentieke mens, in al zijn schoonheid èn lelijkheid, als held èn slachtoffer van het verhaal dat hij van zichzelf maakt.
We zien erop toe hierbij nooit in een faux serieux te vervallen, de (zelf)ironie te bewaren, en altijd verrassend en ontraceerbaar te blijven, want boven alles huldigt de Koe de lof der zotheid.
In de dialogen geldt het ‘parler sans accent’, waar Schopenhauer het al over had. Ze zijn a-theatraal en wars van elke dramaturgische psychologie. Geen schoonschrijverij, geen dramaturgisch afgelijnde personages, geen schoon-spelerij. Elk geïnstalleerd systeem ontmantelen en onderuithalen. Dat is de opdracht.