De Toneelmakerij is de naam van een van de acht jeugdtheatergezelschappen van Nederland die in de Basisinfrastructuur 2013-2016 structureel wordt gesubsidieerd. Het is in 2009 ontstaan uit de fusie tussen de twee vermaarde jeugdtheatergezelschappen Huis aan de Amstel en Theatergroep Wederzijds. Liesbeth Coltof heeft de artistieke leiding van het gezelschap, de zakelijke leiding is in handen van Erica van Eeghen.
De Toneelmakerij maakt theater voor alle leeftijden. Intieme voorstellingen, in het theater en op school. Speelse én complexe verhalen die je aan het hart gaan en waarin traditie en vernieuwing samenkomen. De afdeling kunsteducatie ontwikkelt bij alle producties projecten en workshops die geïnspireerd zijn op de voorstelling en deze in een breder verband plaatsen.
Aan het gezelschap is de internationaal gespeelde huisschrijver Roel Adam verbonden. De Toneelmakerij produceert regelmatig nieuwe toneelteksten, speelt bestaande stukken voor kinderen en jongeren uit binnen- en buitenland en maakt bewerkingen voor de jeugd van klassieke teksten uit het wereldrepertoire.'
De Toneelmakerij is gevestigd in Amsterdam, is huisgezelschap van Theater Bellevue en jeugdtheater De Krakeling en wordt gefinancierd door het ministerie OCW, de provincie Noord-Holland en de gemeente Amsterdam.