Carel Alphenaar was 21 jaar dramaturg en later mede-artistiek leider van Toneelgroep Centrum. Hij introduceerde een stoet van Nederlandse schrijvers aan het toneel, gaf een schrijversworkshop bij Theater Artemis te Den Bosch en spande zich in voor Het Schrijverstoneel dat jaarlijks Het Festival van het Ongespeelde Stuk organiseerde. Tegenwoordig is Alphenaar theatermaker bij debalie.

Alphenaar begon met vertalen voor toneel in 1957. Hij vertaalde zeven stukken van Harold Pinter (waaronder Het verjaardagsfeest en Niemandsland), stukken van George Tabori, Gertrud Stein, Peter Nichols, David Hare, Edward Bond, Molière, Belle van Zuylen, Kroetz Müller.. Voor het Ro-Theater vertaalde hij Kushners zeven uren durende Angels in America en hij maakte voor het gezelschap een bewerking van Anna Karenina van Tolstoj.

Voor het Koninklijk Concertgebouworkest maakte Alphenaar een nieuwe vertaling van Verhaal van de soldaat van Stravinsky/Ramuz die hij zelf uitvoerde met het orkest o.l.v. Kenneth Montgomery. Alphenaar werkte als librettist samen met componist Klaas ten Holt aan de avondvullende, grootbezette opera Tamerlan, voor Theo Loevendie schreef Alphenaar het libretto voor de opera Johnny en Jones die in het Holland Festival 2001 in première ging.

Alphenaar is al vele jaren dramaturg bij de Rotterdamse dansgroep Conny Jansen Danst en is op dit moment ook bij een productie van Het Nationale Ballet betrokken.

Voor Het Theaterfestival redigeerde en regisseerde Alphenaar een lange reeks van historische Nederlandse drama’s die werden uitgezonden door de KRO en de AVRO. De laatste jaren werkt Alphenaar als theatermaker van Theater de Balie in Amsterdam. Hier regisseerde hij een groot aantal readings bij inhoudelijke evenementen. Zo ontstonden licht geënsceneerde voorstellingen van Het water van Nederland gedronken van Adriaan van Dis, Fata Morgana van Dirk van Weelden en Oscar van Woensel, Nod van Ischa Meijer, Die Ballade vom Wiener Schnitzel van George Tabori, Off side van Djamel Bara, Mengelberg, tussen licht en donker van Martin van Amerongen en Philo Bregstein, De geheime stad van Chris Keulemans en een aantal Iraanse en Turkse stukken. Alphenaar bedrijft mobiele dramaturgie en regie op vele plekken in het land.