Sanderijn Helsen (°Leuven, 1977) studeert in 1999 af aan de acteursopleiding van Studio Herman Teirlinck (Antwerpen).
Ze maakt, speelt en schrijft. Doorheen haar parcours ontwikkelt zij een uitgesproken passie voor de combinatie muziek&theater en voor (co-)creatie met kinderen&jongeren.
Ze speelt onder meer bij Theater Malpertuis, Het Toneelhuis, Music Hall, Barre Weldaad, Zeven/Inne Goris, Schippers&Van Gucht/Het Paleis, Action Zoo Humain en Froefroe/De Roovers.
Ook vertolkt ze gastrollen in tv-reeksen en films. (Flikken, Spoed, Aspe, De Kroongetuigen, Los, Styx...)
Ze creëert met kinderen en jongeren in huizen als Kopergietery, Bronks en De Veerman en realiseert eigen werk onder de vleugels van Kc nOna, De Veerman en De Studio.
Tussen 2016 en 2021 leidt ze Jong Wild, een theaterlaboratorium, waar jonge deelnemers maken en spelen vanuit een grote autonomie.  
In de winter van 2022 initieert Sanderijn het project De Puberfluisteraar, dat evolueert van een uitgebreid onderzoek, naar een voorstelling voor tieners. Via creatieve workshops op diverse locaties, bevraagt ze meer dan tweehonderd jongeren over hun innerlijke turbulenties en schrijft ze, op basis van hun output, een tekst over het puberbrein. Doorheen het schrijfproces krijgt zij frequent weerwerk van een groep tienercoaches.  Tijdens de winter van 2023 creëert zij vervolgens in De Studio,  het theaterconcert De Puberfluisteraar, samen met muzikante Leen Diependaele (elektronica). De voorstelling gaat op tournee in 2023-2024 en 2024-2025. en richt zich naar jongeren en de volwassenen die hen omringen.  
Op dit moment werkt Sanderijn aan “Het vuur van Jeanne”,  een nieuwe (co-)creatie met en voor jongeren. Binnenkort resideert zij hiervoor enkele weken in Het LAB (Hasselt) om de inhoud -  het relaas en de persoon Jeanne d’Arc - te staven bij haar doelgroep en hen actief te betrekken in haar creatie-brainstorm.  Van daaruit ontwikkelt zij het finale voorstellingsconcept en de tekst, in functie van het maakproces volgend seizoen.  
Sanderijn is getrouwd en moeder van twee tieners.