Nicole Beutler (München, 1969) is choreograaf en theatermaker. Na een studie Beeldende Kunst aan de Kunstacademie (Münster en München) kwam zij naar Amsterdam voor de School voor Nieuwe Dansontwikkeling van de AHK, waar zij in 1997 afstudeerde. Haar werk bevindt zich op het grensvlak van beeldende kunst, theater en dans en verhoudt zich altijd tot de wereld. Met minimale middelen en subtiele humor werkt zij aan diep menselijke vraagstukken. Haar voorstellingen zijn op muzikale wijze gecomponeerd en doordrongen van subtiele humor. Steeds opnieuw onderzoekt zij de zeggingskracht van de dans binnen de context van performance en theater. Haar belangrijkste motivatie ligt in het verlangen om tegen ideologieën te werken en om ruimte en voorwaarden te creëren voor ontmoetingen. Deze motivatie leidt tot performance projecten, installaties, boeken, en tot het samenstellen van conferenties, lezingen en festivals. Belangrijke partner-kunstenaars zijn componist Gary Shepherd en lichtontwerper Minna Tiikkainen. Daarnaast gaat ze vaak samenwerkingen aan met kunstenaars uit andere disciplines, zoals concertpianiste Tomoko Mukaiyama, poppentheatermaker Ulrike Quade, mimetheatergroup Kassys en filmmakers Helena Muskens & Quirine Racké.

Tot haar meest recente activiteiten behoren de voorstelling 4: STILL LIFE, SHIROKURO- ism concertpianiste Tomoko Mukaiyama en lighting designer Jean Kalman, Antigone- ism poppentheatermaker Ulrike Quade, PIECE- een jongerenvoorstelling ism Magne van den Berg, 3: The Garden, 2: Dialogue with Lucinda, 1: Songs en in december 2010 maakte zij haar eerste dans film: Diamond Dancers- ism de filmmakers Helena Muskens & Quirine Racké. Zij ontving de prestigieuze VSCD Mimeprijs voor haar werk 1: Songs (2009). Meerdere van haar stukken werden geselecteerd voor de jaarlijkse Nederlandse Dansdagen, een selectie van de beste voorstellingen van het afgelopen seizoen: Several species of small furry animals… (2005), Les Sylphides (2009), 2: Dialogue with Lucinda (2010) and Piece (2011).
Van 2004-2009 maakte zij haar werk binnen LISA, het in Amsterdam gebaseerde collectief van de dans/theatermakers. Samen curateerden ze ook festivals en events waarbinnen ontmoeting en reflectie centraal stonden. Sinds 2009 heeft zij haar eigen organisatie met de naam NBprojects. Zij is partner associate van ICKamsterdam, het Amsterdamse stadsgezelschap voor de dans. NBprojects is huisgezelschap bij Frascati Theater in Amsterdam, tourt door heel Nederland en op buitenlandse podia en festivals.

Nicole zet zich steeds in voor projecten die reflectie immanent aan de materie „theater“ als live-art op gang brengen. Met deze motivatie curateerd zij verschillende events: jaarlijks WE LIVE HERE: An Academy ism Marijke Hogeboom (AHK) en Andrea Bozic (Tilt), in 2014 COME TOGETHER: Beauty, Bauhaus & The Beast, zij is medeoprichter van de website en magazine PERFORMANCE PLATFORM, in curateerde ze 2011 BACK TO NATURE en GARDENING #1 ism het Goethe-Institut te Amsterdam. In 2009 was ze co-curator van de lezingencyclus THE OLD BRAND NEW in de Stadschouwburg in Amsterdam in samenwerking met De Appel, If I can’t dance, AHK, DAI. Als curator Dans en Performance was Nicole Beutler meer den twee jaar verbonden aan Frascati en o.a. medeverantwoordelijk voor het programma van het SOMETHING RAW FESTIVAL voor nieuwe dans- en performance-kunstenaars (2008-2010).
Nicole is ook performer, oa. was zij jarenlang op tournee met THE SHOW MUST GO ON van Jérôme Bel. Zij werkt regelmatig als artistiek adviseur en gastdocent aan de School voor Nieuwe Dans Ontwikkeling, Moderne Theaterdans en Mime Opleiding, allen onderdeel van de Theaterschool binnen de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (AHK).
Nicole is moeder van één kind.