Mugmetdegoudentand is een klein toneelgezelschap dat werd opgericht in 1985 door de Nederlandse regisseur en theatermaker Jan Ritsema en en een aantal net afgestudeerde acteurs, onder wie Marcel Musters en Joan Nederlof. Zie verder de historie op de website van het gezelschap.

Het gezelschap maakt voorstellingen gebaseerd op romans, krantenartikelen, dagboeken, brieven, documentaires, films, interviews, verhalen en de persoonlijke belevenissen van de makers. In de loop van haar bestaan heeft de Mug een geheel eigen speelstijl ontwikkeld die zich het beste laat omschrijven als actueel, vitaal, fysiek, humoristisch, persoonlijk en open naar het publiek.

De bijzondere samensmelting van vorm en inhoud heeft mugmetdegoudentand binnen het Nederlands theaterbestel een geheel eigen, door pers en publiek gewaardeerde plaats gegeven. De Mug maakt tegenwoordig naast projecten voor theater ook televisie en experimenteert met het gebruik van andere media en disciplines. De Mug zoekt voortdurend de juiste vorm en het juiste medium bij een idee. Een project staat nooit op zichzelf: uit het ene komt het andere voort. Deze werkwijze heeft geleid tot samenwerking met theater- en televisiemakers, beeldend kunstenaars en vormgevers, waarmee wij op het raakvlak van theater en andere kunst- en mediavormen hebben gewerkt. Het theater is het beginpunt maar niet het eindpunt.