Mokhallad Rasem volgt in Bagdad zowel een regie- als een acteursopleiding. Zijn eerste theaterproducties maakt hij ook in die stad. Maar de oorlog in Irak geeft zijn leven een andere wending en sinds 2005 woont en werkt hij in België.
Zijn theaterwerk is flitsend en fysiek, associatief en fragmentarisch opgebouwd, helder en beeldend in zijn ideeën. Zo laat hij zich opmerken met Irakese Geesten (creatieprijs Theater aan Zee 2010, selectie Vlaams Theaterfestival 2010) en met Monde.com (Kunstenfestivaldesarts 2011). Sinds 2013 is hij als vast maker verbonden aan Toneelhuis Antwerpen. Zijn Romeo & Julia gaat in première in de Bourla in 2013. Met die voorstelling neemt hij deel aan het Young Directors Project 2013 op de Salzburger Festspiele en wordt in augustus dat jaar door de jury als winnaar gekozen uit vier geselecteerde jonge makers. Mokhallad Rasems bijdrage aan Wachten wint in 2014 de derde prijs op het BEfestival in Birmingham. In april 2014 gaat zijn tweede Shakespeare-productie bij Toneelhuis in première: Hamlet Symphony, waarin hij een hommage brengt aan zijn gestorven vader.
Met een aantal performers afkomstig uit het Midden-Oosten en Noord-Afrika maakt hij voor Toneelhuis in februari 2015 Body Revolution, een installatie en performance over de effecten van geweld en lijden op het lichaam. In het voorjaar van 2016 voert hij de regie voor PAX Europa, een coproductie van DNA (NL), 't Arsenaal en Toneelhuis. Intussen bereidt Mokhallad Rasem Young Baghdad voor, een documentaire over de dromen van jonge mensen in Irak. In het seizoen 2017-2018 komt Mokhallad Rasem verrassend uit de hoek met Delivery Theatre, afhaaltheater-op-bestelling: "De voorstelling slaagt er met verve in om mensen te bereiken voor wie de drempel anders te hoog is."( – Gilles Michiels in De Standaard). Voor het seizoen 2018-2019 creëert Mokhallad Rasem twee nieuwe projecten: in Audition for Life/Art onderzoekt hij - samen met o.m. Helge Letonja van het Duitse Steptext - de parallellen tussen een speler die auditie doet voor een rol en artiesten van elders die zich een weg willen banen in een nieuw land. Meteen daarna werkt hij samen met Kuno Bakker (Dood Paard, NL) aan De verse tijd: een zoektocht naar common ground tussen twee ‘dolende zielen’ die om verschillende redenen niet in hun thuisland wonen. Ze wordt hernomen in het seizoen 2019-2020 en in het seizoen 2021-2022 realiseert Mokhallad Rasem samen met Janneke Remmers een voorstelling over ‘hoe te leven’: Looking for Habibi wordt een voorstelling over de betekenis van de liefde in ons leven (april 2022)