Mirjam Koen (1948) is regisseur van toneelvoorstellingen, opera en muziektheater. Op toneelgebied houdt ze zich bezig met stukken uit het wereldrepertoire, nieuw geschreven stukken, eindregies en montagevoorstellingen die gemaakt worden door spelers en regisseur samen. Op veertienjarige leeftijd schreef zij een balletlibretto waarmee ze de eerste prijs won in een wedstrijd van het Nationale Ballet. In opdracht van de AVRO schreef ze het scenario voor een balletfilm die de Nederlandse inzending vormde van de Prix Italia. Na haar gymnasiumopleiding volgde ze de Toneelschool te Amsterdam. Vanaf de oprichting in 1973 was Mirjam Koen verbonden aan Onafhankelijk Toneel. Eerst als actrice en vanaf 1980 als regisseur. Vanaf 1984 werd zij één van de drie artistiek leiders, samen met Gerrit Timmers en Ton Lutgerink. Sinds 1988 regisseerde ze samen met Gerrit Timmers dertien operaproducties, die te zien waren in diverse theaters in het land, waaronder het Muziektheater in Amsterdam en op festivals in Frankrijk en de Verenigde Staten. Met regelmaat geeft Mirjam Koen les op de diverse theateropleidingen; ook organiseerde ze bij O.T. een tiental studioprojecten. Ze nam het initiatief tot de O.T. zomerfestivals, waarvan ze tevens curator was. Naast O.T. regisseerde ze bij o.a. bij Theatergroep Carver, Toneelgroep Amsterdam, Theater Artemis, Het Zeeland Nazomerfestival, Het Zuidelijk Toneel, De Tafel van Vijf en Hummelinck & Stuurman.

Voorstellingen in de regie van Mirjam Koen speelden in het O.T. Theater en op tournee door Nederland. Daarnaast waren ze te zien in de Verenigde Staten, Zwitserland, Spanje, Frankrijk, Groot Brittannië, Kaap-Verdische Eilanden, Zimbabwe en India.

Mirjam Koen ontving tweemaal de Albert van Dalsumprijs, tweemaal de Dommelsch Theaterprijs, de Prosceniumprijs en de Prijs van de Kritiek. Spelers met wie ze werkte ontvingen de Theo d´Or (Ria Eimers), de Louis d’Or (Bert Luppes) en de VSCD-mime prijs (René van ‘t Hof).

Sinds 2013 is Mirjam Koen samen met Gerrit Timmers artistiek leider van OT rotterdam.

Toneelwerk:
leven zonder sartre – 2020
als we theodor met rust laten komt alles goed – 2018
zout op mijn huid – van benôte groult i. s. m. heleen verburgh en josé kuijpers – 2014
de val – van camus – 2012
man of moods – van james kelmann – 2011
hekabe en trojaanse vrouwen – van Euripides – 2001
marienbad – van allain robe-grillet – 1984