Biografie


Marike op den Akker studeerde in 2000 af aan de Mime-opleiding te Amsterdam.

Daarna werkte ze als actrice aan verschillende voorstellingen mee. O.a. bij het Syndicaat, Huis aan de Amstel, Theatergroep MAX. en bij vernieuwende makers als Ine te Rietstap en Alexandra Broeder.

Vanaf 2002 is zij zich daarnaast gaan ontwikkelen als toneelschrijver.

In 2002 schreef en speelde ze Alleen met de Dag, een solovoorstelling voor kinderen over een enthousiaste bejaardenverzorgster en haar eenzame bejaarden en in 2004 schreef zij in opdracht van het Syndicaat Ineen, een tekst over de angst om samen te smelten in de liefde, die zij samen met Niek van der Horst in het Gasthuis heeft gespeeld.

In 2005 ontving Marike een stimuleringsbeurs van het Platform voor Toneelauteurs en  daarmee voltooide zij in 2006 Intertoys, over twee poppetjes op zoek naar een veilig thuis.

Afgelopen mei (2009) werd Hoop op een Hert, haar meest recente toneeltekst, geschreven in opdracht van Productiehuis Brabant, met succes uitgevoerd in de Verkadefabriek.

Onder regie van Nicole Vervloed is deze tekst tevens in boekvorm verschenen als ‘piloot’ nummer 1 bij de Nieuwe Toneelbibliotheek!

Dit najaar werkt Marike aan twee nieuwe teksten: Branding in opdracht van het Braamtheater en met steun van het LIRA fonds, die naar verwachting in 2010 op het Over ‘t IJ festival te zien zal zijn en aan Drijfkamer, over een zieke moeder die op een dag in bed is gaan liggen.
Brechtje Zwaneveld, journaliste bij TM, over Marike’s werk:

“Met lichtheid en humor tovert zij werelden tevoorschijn die nooit alledaags of realistisch zijn. Toch tonen de grillig gemonteerde scènes herkenbare situaties over de worsteling van de mens die op zoek is naar geborgenheid, betekenis en houvast.”

Contact

Marike op den Akker Amsterdam m.akker@chello.n