Biografie

Kris Cuppens (Neeroeteren, 22 mei 1962) is een Vlaams acteur. Al van in de middelbare school is hij gebeten door het theatervirus. Na zijn studies voor architect aan Sint-Lucas blijft hij in Brussel hangen. Het is een auditie bij Jan Fabre die de liefde voor het theater terug doet ontvlammen. Hij volgt eerst een acteursopleiding aan het Koninklijk Conservatorium. Daarna verlaat hij België voor een extra opleiding aan het Lee Strasberg’s Theatre Institute in New York.

In 1995 is hij voor het eerst op de televisie te zien in de politieserie "Heterdaad" waar hij de rol van Willy Martens vertolkt. Daar leert hij Dirk Tuypens kennen met wie hij zich ook engageert in de vredesbeweging en bomspotting. Deze samenwerking resulteert ook in een theaterproductie "Vaderland". Op de scène van "Heterdaad" leert hij overigens ook Joachim Lafosse kennen waarmee hij een hele reeks films maakt, zoals "Tribu", "ça rend heureux".

De theatercarrière van Cuppens brengt hem zowel bij de grotere huizen (Publiekstheater, Speelteater, Transparant, De Korre), als de kleinere groepen (Braakland/ZheBilding (BZB), Kollektief D&A, Tristero, De Parade en De Queeste. Sinds 2002 maakt hij deel uit van de spelerskern van Braakland. Hij schrijft stukken voor BZB, De Parade en De Queeste.

Voor zijn theaterproductie "Lied" wint hij op 18 november 2006 de Taalunie Toneelschrijfprijs. Hij geeft les over drama en theater in Maastricht, het Lemmensinstituut in Leuven, Antwerpen en het Rits in Brussel.
Contact

www.braakland.be