Karel Tuytschaever (°1985) studeert in 2007 af aan de acteursopleiding van het Koninklijk Conservatorium Antwerpen, onder leiding van Dora van der Groen. Hij hecht veel belang aan de wisselwerking tussen zijn uitvoerend werk als speler, zijn onderzoekstraject en eigen werk als maker en zijn docentschap. Zijn achtergronden theater en dans spelen een cruciale rol in deze driehoek.
Als
acteur is Karel op het toneel te zien in voorstellingen bij onder meer
De tijd, Toneelhuis, Shauspielhaus Wien, HETPALEIS, Detheatermaker, Lab.
Troubleyn/Jan Fabre, De parade, Kaaitheater, Barre Weldaad, Frascati,
HertogsHaest en Over het ij.
Op tv is hij te zien in series als
Witse, Zone stad, Aspe, Binnenstebuiten, Crimi clowns, Familie, De
vijfhoek, De kroongetuigen, T., Code 37, Tom & Harry, Tytgat
chocolat, Zie mij graag en De ridder. Hij is ook te zien in
verschillende films, zoals onder andere Rotkop, Do you know what love is
en De handel in emotionele goederen.
Naast speler begeeft Karel zich ook als maker voortdurend op het snijvlak van theater en dans, tekst en lichaam. Zo maakt hij in 2009 de installatie 0000.5 en nadien de dansstukken Empty en Slave to the meat, respectievelijk in 2009 en 2012. In 2013 volgt de theatervoorstelling Pia Madre. Door zo intens met beweging te werken ontwikkelt hij een grote nieuwsgierigheid naar het zo juist mogelijk inzetten van taal. Hij herontdekt de kracht van stilte tussen woorden door zelf te schrijven. De tekststudie Man in 2010 en de toneeltekst Oksel in 2012 volgen.
In 2013 ontstaat de behoefte om stil te staan bij de identiteit van het lichaam van de performer, ongeacht de discipline. Hieruit ontwikkelt zich in 2014 een drieluik dat gezien kan worden als een scharnierpunt voor Karel. Hij maakt de film Bare romance, de toneeltekst De zoon en schrijft het essay De anatomie van het identiteitsloze lichaam. De publicatie Cut the crap sluit en kadert dit onderzoekstraject. De methodiek die hieruit voortvloeit vormt vanaf dan de blauwdruk in Karels manier van werken. Samenwerkingen in 2015 resulteren in de inclusieve dansvoorstelling De gedekende en het locatieproject Van den hoe.
In september 2015 wordt BARRY opgericht vanuit de noodzaak een omgeving te cree?ren waarin het hybride werk van Karel ondersteund, gemaakt en verspreid kan worden.
In het voorjaar van 2016 toont hij in-situ werk in Bild en maakt de one minute film Ivan. Voor het Koninklijk Conservatorium Antwerpen coo?rdineert hij de eerste editie van een interdisciplinaire research week tussen alle afdelingen op de campus, Common ground. Verder in dat jaar start hij een nieuw onderzoek, namelijk dat van het kijken naar het geframed lichaam. Deze organische stap dient als bouwsteen tussen zijn vorig onderzoek en nieuw werk. Anders dan het gebruik van de identiteit van het uitvoerend performerslichaam als communicatiemiddel, gaat het deze keer om het denkraam en de associaties bij het beeld waarin dat performerslichaam gevat zit. Een eerste onderzoek resulteert in de hoorspel-installatie Nacht.
Karel is sinds 2009 als docent verbonden aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen. Daar is hij mentor en geeft hij speltraining aan de dansafdeling en bewegingstraining aan alle dramastudenten. Als kernlid maakt hij deel uit van het vierjarig Erasmus+ onderzoeksproject Rethinking bodies: the tranferable skills of the dance artist (2014 - 2017), samen met de partnerinstellingen in het hoger dansonderwijs Fontys (Tilburg), Duncan Centre Conservatory (Praag) en NSCD (Leeds). Met dit onderzoek wordt de visie op het lichaam in de hedendaagse dans hergedefinieerd, met thema's als Inclusive Dance and Movement practice en Re-designing spaces.
Karel coacht regelmatig en gaf workshops en masterclasses ondermeer in opdracht van Toneelhuis, HETPALEIS, KunstZ, theaterwerkplaats Nest, OPENDOEK, Universiteit Antwerpen en de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.