Els Launspach is afgestudeerd in de Theaterwetenschap (Amsterdam 1981). Ze schreef essays en artikelen voor Toneel Theatraal, Theatermaker, de Gids, en Het Nederlands Scenario. Ook werkte ze als dramaturg voor Mickery en toneelgroep Sater, en tien jaar als adviseur voor het Stimuleringsfonds voor Culturele Omroepproducties.
Ruim 25 jaar gaf Launspach les over de Griekse Tragedie en Shakespeare aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten (de huidige Academie voor Theater en Dans).
Het toneelstuk Dido & Aeneas werd opgevoerd in 1985. Daarnaast schreef ze voor Stadtklinik (Duitse ziekenhuisserie 1995/6) en voor AVRO/ IDTV (Het Smalhoekziekenhuis 2000).
Na een aantal jeugdboeken waaronder de trilogie De komst van Guattaral (Brechtje, De zoon van de Vuurgeest, Robin) en Het Groene Gen publiceerde ze bij Atlas de roman Messire (2008) over de Engelse koning Richard III en Shakespeare’s beroemde toneelstuk. Enkele jaren later, na de spectaculaire vondst van het skelet van de koning in Leicester, werd dit boek in het Engels uitgegeven onder de titel Richard Revisited (2014).
In 2015 verscheen Jonker, in 2016 gevolgd door Maîtresse van Oranje.
Een historische roman over tuinen is in voorbereiding.