Carl von Winckelmann (Leuven, 1982) is regisseur en theatermaker. Hij studeerde podiumkunsten (RITS Brussel) en beeldende kunsten (KASK Gent). Hij is samen met Freek Mariën artistiek leider bij Het Kwartier. Daarmee maakt hij jeugd -en volwassenenvoorstellingen met een focus op straffe tekst,  een stevige inhoudelijke basis en niet evidente-vorm of thematiek.
Hij debuteerde als regisseur bij fABULEUS met Kasimir en Karoline. Hier maakte hij later nog Othello en De Metsiers, telkens op basis van geheel eigen vertalingen en bewerkingen. In 2017-2018 maakte hij samen met Freek Mariën Het puin van Eden. Dit was de start van hun gezamenlijk parcours waarin ze verschillende vormen van co-auteurschap verkennen. Bijvoorbeeld door samen te schrijven en/of samen te regisseren (Mixtape, Freedom Club, Titel: De Stad) of teksten van de ander te regisseren (De Gemoederen).
Hiernaast werkt hij regelmatig als coach en eindregisseur voor diverse makers.
Hij is docent en was van 2016 tot 2022 artistiek coördinator van de opleiding Drama van LUCA School of Arts, in Leuven. Hij bouwde deze opleiding verder uit, o.m. met het traject Schrijven, uniek in Vlaanderen.


Toneelwerk

Europese man, een kroniek (2024)
Titel: de Stad (2023) - samen met Freek Mariën
Mixtape (vanaf 2020, doorlopend) - samen met Freek Mariën
Het puin van Eden (2018) - samen met Freek Mariën
De Metsiers (2015) - een bewerking van de roman van Hugo Claus
Othello (2013) - een vertaling van het stuk van William Shakespeare
Kasimir en Karoline, en de liefde houdt nooit op (2011) - een vertaling van het stuk van Ödön von Horváth