Biografie

Bo Tarenskeen (1981) is toneelspeler, schrijver en regisseur. Na zijn studie wijsbegeerte en politieke wetenschappen in Amsterdam, Potsdam en Berlijn, waar hij afstudeerde op 'Subjectiviteit na Wittgenstein en Foucault', volgde hij de regieopleiding aan het RITS te Brussel.

Daar regisseerde hij onder meer 'Mauser' van Heiner Müller, 'De Groot-Inquisiteur' van Fjodr Dostojevski, 'Gijsbrecht van Amstel' van Joost van den Vondel, 'Dantons Dood' van Georg Büchner, de eigen teksten 'Dem einzigen Meister. Herinneringen aan Martin Heidegger' en 'Portret van de kunstenaar als jonge neo-conservatief'.

Met zijn zelfgeschreven afstudeervoorstelling '1000 Zalen' won hij in 2009 de Ton Lutz prijs.

Tarenskeen is mede-oprichter van het collectief Tijdelijke Samenscholing, en samen met Jaïr Stranders mede-initiatiefnemer van Theater Na de Dam, waar hij met Stranders nog steeds de artistieke leiding over heeft. In de periode 2009-2013 schreef hij libretti en toneelteksten voor De Werf in Brugge, De Diamantfabriek Amsterdam, Muziekgebouw aan 't IJ, Theater Bellevue en Emio Greco|PC. Hij hield speeches en lezingen voor de Grote Kunstshow, het Fringe Festival, het AAA Festival, Stichting Tastbaar Verleden, Indisch Herinneringscentrum Bronbeek, TedX Delft en het Joods Historisch Museum.

Samen met neurowetenschapper en hoofd psychiatrie van het AMC Damiaan Denys maakte hij de psychiatrisch-filosofische voorstelling 'Wat is Angst?' die sinds 2013 op verschillende plekken heeft gespeeld, waaronder Lowlands.

In 2014 won hij het TheaterTekstTalent Stipendium van het Prins Bernhard Cultuurfonds voor het schrijven van 'Het Indisch Perspectief' (werktitel), een avondvullende voorstelling over de mentale erfenis van Nederlands-Indië.
 
Toneelwerk

1000 Zalen (2009) – afstudeervoorstelling RITS
dag 1 (2009) – Tijdelijke Samenscholing
ARCHIV (2009) – Tijdelijke Samenscholing en Productiehuis Frascati
VOIX (2010) – Productiehuis De Werf Brugge
Wat is letterlijkheid? (2011) – Muziekgebouw aan ’t IJ
’t Schip (2012) – Bellevue Lunchtheater
Addio alla fine (2012) – ICK Amsterdam en het Holland Festival
Ons vertrouwen is nergens op gebaseerd (2013) – de tienduizend dingen
Wat is angst? (2013, met Damiaan Denys) – De Brakke Grond
EICHMANN (2015) – Diamantfabriek en de tienduizend dingen
Voor ik vergeet (2016) – Theater Na de Dam
KISSINGER (2017, met Joost de Vries) – de tienduizend dingen
Meral Polat in Carré (2017) – Theater Na de Dam
HEIDEGGER (2018) – de tienduizend dingen
De Indië Monologen (2018, verschillende auteurs) – Theaterbureau De Mannen
SPEER (2019) – de tienduizend dingen


Contact

bo.tarenskeen@gmail.com

https://botarenskeen.nl