Anatoli Gavrilov

De "nieuwe Rus" Anatoli Nikolajevitsj Gavrilov (1946) werd geboren in Mariöepol, een havenstad in de Oekraïne bekend om zijn staalindustrie. Hij groeide op tussen de slakkenbergen, werkte als telegrambezorger en woont nu in Vladimir, een industriestad tweehonderd kilometer ten oosten van Moskou. In 1978 voltooide hij het Maxim Gorki-instituut voor literatuur, de meest prestigieuze schrijfopleiding in Moskou. Hij schrijft weinig, maar wat hij schrijft oogst bewondering in een kleine, trouwe kring. Pas na de Perestrojka kon zijn werk op grotere schaal worden verspreid.  In 1990 verschijnt zijn eerste verhalenbundel En de zon komt op.

Zijn teksten zijn vaak niet meer dan een pagina of twee lang en schetsen het uitzichtloze Russische bestaan. Ze zijn melancholiek en inktzwart, maar staan ook boordenvol geestige details. Ondanks dat de schrijver weinig over zijn personages en hun levens loslaat weet hij hun werelden in prachtige beelden op te roepen. 

Dag in dag uit lopen Gavrilovs personages in de tredmolen van hun troosteloze bestaan, maar desondanks leven ze in de verwachting van 'iets onverklaarbaars', hopen ze dat het hun vroeg of laat meezit en ze naar elders kunnen vertrekken, ergens een nieuw leven beginnen. Het is dan ook geen toeval dat een van Gavrilovs bekendste verhalen Op de drempel van het nieuwe leven heet.

Zich verdiepen in het werk van Gavrilov, is zich verdiepen in de recente geschiedenis van Rusland, vandaar dat Gavrilov ook wel 'De nieuwe Rus' wordt genoemd. In de wereld die hij beschrijft bestaan het oude en het nieuwe keihard naast elkaar, zijn tekens van keihard kapitalisme en corruptie zichtbaar naast symbolen van de vergane glorie van het communisme. De toekomst is uitzichtloos: de jeugd verveelt zich, de ouderen hebben niets te eten. De beelden die zijn werk oproept leveren indirect kritiek op de situatie in zijn land; niet voor niets kon zijn werk pas na de Perestrojka uitgegeven worden.

Gavrilov wordt door tal van jonge Russische schrijvers als voorbeeld gezien. 

Wilt u meer lezen over deze schrijver? Volg dan én van onderstaande links:

Meer informatie over de schrijver Anatoli Gavrilov (link naar http://tijdschriftterras.nl/over-anatoli-gavrilov/)

Een kort verhaal van Anatoli Gavrilov (link naar http://tijdschriftterras.nl/b-en-oe/ )

Interview met vertaler en uitgever Arie van der Ent over Gavrilov (link naar: http://www.shortstory.nu/interviews/arie-van-der-ent-vertaler-van-Anatoli-Garilov.html)

Download hier een E-book  van Gavrilov (link naar http://www.uitgeverijdouane.nl/nieuws.php?&nieuwscat=1&id_selected=85)